top of page

Šetrné balení (vánočních) dárků

Velký vánoční zero waste blog IX.:

Jak zabalit (vánoční) dárky a zbytečně neplýtvat? Vlastně je to celkem jednoduché – nepoužívejte jednorázové obaly.



A co tedy použít?


První řešení pro minimalisty – prostě dárky nebalte. Většinou stejně už v nějakém obalu jsou. Nestačilo by třeba jenom ovázat je mašlí nebo provázkem, případně za něj zastrčit větvičku chvojí? Nebo uložit dárek do dárku, třeba krabičky na jídlo nebo hrnku na kávu s sebou?


Druhé řešení – upcyklujte. Použijte znovu obaly a materiály, které máte k dispozici: krabice, zavařovací sklenice, hedvábný a balicí papír, provázky, mašle, dárkové tašky, výplňový materiál… To vše se dá uchovat pro příští použití. Papír za tím účelem přímo nepopisujte a nepolepujte, místo toho přidejte cedulku a ovažte provázkem, ať ho co nejméně poškodíte. Taky se vyhněte zuřivému rozbalování trháním.


Třetí řešení – přejděte na látkové obaly. Balení do textilních tašek, sáčků a šátků (zase) přichází do módy. Není divu – je to krásné, udržitelné a zejména u pytlíků dost jednoduché, strčit do něj dárek zvládne každý. A dárky v nich mohou putovat z jedněch rukou do druhých několik let. Nebo si je obdarovaný nechá a využije jinak – prostě zase dárek v dárku. Vyrobit si je můžete sami upcyklací starého trička. Kdo se na to necítí, nechť mrkne níže na tipy, u kterých českých nebo slovenských značek je pořídit.


Vložte dárek do dárku

1. tipy na sáčky, tašky, krabičky, lahve či hrnky najdete ve IV. díle Velkého vánočního zero waste blogu


Furošiki


Tradiční japonská, ale i česká technika, i když tady se na ni trochu pozapomnělo, a teď zase začíná ožívat. Prostě zabalte dárek do šátku. Návodů na různé uzly a vázací fígle je plný internet.


2. GoodWays


3. Tierra Verde


4. Lush


5. Bezobalu


6. MagsBags


Česká ekologická papírnictví


Pro toho, kdo ty Vánoce bez (nového) balicího papíru vážně nepřežije, je tu naštěstí recy/upcy papír s nezávadným potiskem české výroby.


7. Be Nice - eko balicí papír nebo dárkové tašky a krabičky


8. recyklovaný balicí papír s eko tiskem Tenden


9. rostoucí balicí papír GreenCat


10. hand made upcyklované krabičky z kartonu Kartoons


11. pytlíky a sáčky Reformát


12. česká lepicí páska z papíru Mankai Paper


Voskované ubrousky


Jako alternativní eko obal můžou posloužit také voskované ubrousky. Využijte je třeba na ručně vyráběné dobroty nebo na rozdávání cukroví. Ale pozor, jsou trochu lepivé a určené hlavně na potraviny, takže válení v prachu na zemi pod stromečkem jim úplně nesvědčí.


13. slovenské Peelo nebo Včelobal


14. české Vobrousek nebo Božan balič potravinářský





bottom of page