top of page

Eko diáře a plánovače 2022

Velký vánoční zero waste blog I: Představuju vám 13 lokálních zodpovědných značek, u kterých pořídíte recy, upcy a šetrnější papírové diáře



Někomu se to zdá ještě daleko, ale někteří z nás vybírají diář na rok 2022 už teď. Zejména ti, co se bez papírového diáře prostě neobejdou. Otázku, jestli by nebylo ekologičtější používat jenom elektronickou formu zápisu, ponechme stranou – on to vcelku stejně nikdo neví a taky to prostě poněkud postrádá určité kouzlo i možnost journalingu. Každopádně i v případě klasického papíru se můžeme poohlédnout po ekologičtějších variantách diářů, plánovačů a zápisníků, a udělat tak radost nejen sobě (nebo někomu jinému), ale i přírodě.


S místními papírnictvími a zajímavými diáři se v posledních letech roztrhl pytel a taky nabídka udržitelnějších papírenských výrobků made in Česko/Slovensko je poměrně široká, takže určitě nebudete mít problém vybrat si z tohoto druhu sortimentu výrobek svému srdci blízký. Nebo v podobě (vánočního) dárku blízký srdci někoho jiného.


Některé diáře jsou pevně spojené s deskami, jiné mají systém vyměnitelných sešitů (midori). Jedny mají desky kožené, jiné z (pratelného) papíru, další z merino filcu nebo upcyklovaných materiálů. Některé jsou minimalistické a v přírodních barvách, další v barvách pastelových nebo s obrázky. Najdete mezi nimi velký A4 plánovač i menší formáty, diáře datované i nedatované. Prostě pro každého něco. A všechny následující značky mají společné to, že výroba diářů nebo plánovačů probíhá (často ručně) v České/Slovenské republice a za použití recyklovaného nebo ekologicky šetrného papíru. Nice.


P. S. Když už se budete rozhlížet po lokálních designových diářích nebo plánovačích, mrkněte u zmiňovaných značek taky na další (nejen) papírové produkty – najdete tak spoustu další vánoční inspirace.



1. Můj diář




3. Kalendiar



4. Skoba



5. Vazárna



6. Kousek



7. Paperlovers



8. Voala




9. Formace



10. Reformát






bottom of page