top of page

Přírodní svíčky od zlatých českých ručiček

Velký vánoční zero waste blog II:

Objevte 20 českých výrobců eko, přírodních a handmade svíček




Venku je pošmourno, dny se krátí, večery přicházejí brzy… – a člověk si rád prosvětlí, proteplí a provoní domov svíčkou. Báječně se hodí jako podzimní i vánoční dekorace, neodmyslitelně patří k halloweenu, dušičkám i na adventní věnec. Je téměř univerzálním (vánočním) dárkem, zejména pro ženy. A když sáhnete po přírodní variantě z lokální produkce, nemůžete udělat chybu.


Mám pro vás 20 českých značek, u kterých pořídíte handmade svíčky z přírodních materiálů – včelího nebo sójového vosku, s bavlněným nebo dřevěným knotem, éterickými oleji, bylinkami či krystaly. Co se týče obalů, vybírat můžete z vratných, znovupoužitelných, dobře recyklovatelných/rozložitelných či upcy obalů, jako je sklo, dřevo, ořechové skořápky nebo retro/vintage hrnečky.


Kdo se toho nebojí, může posléze využít nevratné obaly a zbytky nespáleného vosku a pustit se do výroby sám. Pokud byste náhodou skleničky, hrnečky apod. dále nevyužili, nabídněte je třeba na FB ve skupině Obal není odpad, někdo se jich určitě rád ujme.



Svíčky ze včelího vosku

Včelí vosk je tradiční místní surovina, využívaná k výrobě svíček po staletí. Voní krásně sám o sobě, bez jakýchkoliv příměsí (i když veganům asi „vonět“ nebude, protože je živočišného původu). Včelařství má v Česku dlouhou a rozšířenou tradici, takže nejspíš budete mít nějakého včelaře / výrobce svíček / prodejce vosku přímo za rohem – tomu říkám lokální! Já pro vás z různých koutů Čech a Moravy vybírám následující:



2. Beecaver


3. Bee Happy Candles


4. Poklady zzZ úlu


5. Yellow Candles


6. Divoles


7. Včelařství Ratajovi



Svíčky ze sójového vosku

Sójový vosk je rostlinného původu, tedy veganský. Ale zase přiletěl zdaleka. V každém případě je to zdravější varianta než parafín, při hoření se z něj neuvolňují škodlivé látky. Hoří pomaleji, takže déle vydrží. A jedná se o obnovitelný zdroj, v některých případech v bio kvalitě. Vybírat můžete od těchto místních tvůrců:

8. Aromka




10. Mysa


11. Voniak


12. Světlo Ráje


13. Z Lesa


14. Maja


15. Kimmy Candles


16. S V Í Č K U J


17. S O J O


18. Na kopečku


19. Home Herbs


20. Hrněnky


bottom of page