top of page

Nejlepší udržitelné dárky pro kávomily

Velký vánoční zero waste blog III:

20 tipů na dárky pro všechny milovníky kávy i nekávy a udržitelnosti


Co si budeme povídat, klasická káva není moc eko. Přiváží se zdaleka, její pěstování na plantážích nebývá zrovna šetrné – ani k životnímu prostředí, ani k lidem – a při jejím převozu, zpracování i konzumaci vzniká nemalé množství odpadu. V naší kultuře se ale velmi zabydlela a spousta lidí bez ní nedokáže ani vstát. Zbavení se závislosti na kofeinu by sice prospělo nejednomu jedinci, ale zcela jistě i životnímu prostředí, nicméně kolektivní posun k nepití kávy v nejbližší době úplně nelze očekávat. Přece jenom zajít si na kafíčko do kavárny je vlastně hezká tradice a příležitost se sejít. Existují však další cesty a možnosti, jak dopady spotřeby kávy na životní prostředí zmírnit, a přitom se o tento lahodný povzbudivý nápoj neochudit.



Zkoumejte původ kávy


Vybírejte kávu podle způsobu, jakým byla pěstována a/nebo sklízena. Na českém trhu najdete kávu certifikovanou jako bio, fair trade, nebo dokonce bird friendly. Na původ kávy a prověřování dodavatelů si velmi potrpí například tyto české pražírny:







Pijte nekávu neboli náhražky kávy

Tenhle šálek kávy není pro každého, ale komu chutnají, ten to celkem vyhrál – náhražky kávy bývají z místních surovin a bez obsahu kofeinu a zpestří vám jídelníček.





Kupujte kávu bez obalu


BYO aneb zajděte si pro kávu se vlastními nádobami nebo sáčky do nejbližšího bezobalového obchodu či pražírny. Pokud si kafíčko vylepšujete, pořiďte si v bezobaláči rovnou i (rostlinné) mléko, cukr a/nebo koření. Fair & Bio pražírna dokonce nabízí bezobalové předplatné a doručování kávy ve vratných dózách.



Připravujte kávu zero waste


Existují různé způsoby přípravy kávy, některé jsou šetrnější k životnímu prostředí než jiné. Tak třeba v případě přípravy ve french pressu, džezvě, moka konvičce ani u obyčejného turka nespotřebujete žádný další papír ani plast. U cold brew se nic nevaří, takže se dokonce obejdete i bez elektřiny nebo plynu. A pokud jste fanoušci filtrů nebo kapslí, taky vám už se nabízejí udržitelnější alternativy:







Na kávu s sebou si noste vlastní hrnek


Chodíte-li si pro coffee to go častěji, přibalte si do kabelky nebo batohu vlastní (termo)hrnek či kelímek. Zase tolik místa nezabere a ušetříte spoustu jednorázových kelímků. Ani ty papírové totiž nepředstavují ideální ekologickou alternativu, pokud jsou jen na jedno použití. Sáhněte po jakémkoliv hrnku, který máte doma. A pokud hledáte něco speciálního jako dárek, mrkněte se na další díly velkého vánočního zero waste blogu, kde najdete tipy na krásné keramické a porcelánové kelímky a hrnky české výroby.



Zužitkujte lógr


Lógr neboli kávovou sedlinu nemusíte hned vyhazovat, čerstvý nebo usušený ho lze využít pro zalévání a přihnojování kyselomilných rostlin či na výrobu domácí kosmetiky – třeba jako peeling nebo do mýdel. Milují ho žížaly ve vermikompostéru, ale i v bokashi nebo klasickém kompostu bude úžasným základem pro další využití na zahradě.




16. kávová mýdla Mýdlovar a Almara Soap





Zkrášlete se stylovými upcy kávovými doplňky


A teď už jenom zbývá naaranžovat pomyslnou – jak jinak než kávovou – třešničku na dortu a vyladit se nejen nápojem, ale i patřičnými tematickými doplňky. Co třeba takový upcyklovaný batoh z pytle od kávy nebo náušničky či brož z recy dřeva?


19. Kawak


20. by Polak




bottom of page