top of page

Přírodní, lokální a upcy adventní výzdoba

Velký vánoční zero waste blog V.:

Jak si vykouzlit vánoční atmosféru bez zbytečného plýtvání a zatěžování? 24 okének v adventním kalendáři, 24 nápadů na zero waste vánoční dekoraci



V neděli 28. listopadu začíná advent. A to znamená, že v mnoha domácnostech už se objeví věnce a kalendáře a další rozmanitá vánoční výzdoba. A všechna ta dekorace může být krásně a jednoduše udržitelná. "Úplně nejvíc zero waste" je jako vždycky použít přírodní materiály nebo upcyklovat to, co máte po ruce. Stačí se projít lesem a nasbírat (šetrně) šišky, chvojí, jmelí, větvičky se šípky nebo trnkami… Rozhlédnout se po domácnosti a využít zbytky vosku, oříšky, skořápky, látkové i papírové odstřižky, krabicové kartony, koření, sušenou kůru… Skvělé tipy na výrobu dekorací najdete na IG profilu wash-M-paper nebo v knize Vánoční ozdoby a dekorace z přírodnin a recymateriálů.



Svíčky

A protože tipů ani svíček není nikdy dost, tady máte další tři:


1. VonTree Candle


2. Good Mood Kit


3. Bílé blaho




Adventní věnec


Asi víte, že polystyrenový podklad, plastové ozdobičky a lepení tavnou pistolí nejsou pro životní prostředí úplně to nejlepší, protože se to prostě nerozloží. A že natrhat kytky na zahradě nebo je koupit od lokálních dodavatelů znamená menší eko zátěž než je dovážet přes půl světa.


3. souprava na výrobu věnců Green Decor


4. workshopy výroby věnců Divoké kvítí a Kytky z České Sibiře



5. věnce a dekorace Envira - Toulcův dvůr


Adventní kalendář


Česká výroba. Bez plastu. Víš, co v něm je a co budou tvoje děti mlsat. Příští rok ho naplníš znovu. A navrch k tomu jeden bio čajovej nebo alkoholovej pro tebe. Jo.


7. šitý kalendář Vigvam Design


8. dřevěné kalendáře Krásný domov




Vánoční stromek

Plastový vážně nechcete, a pokud netopíte dřevem, tak se obejdete i bez toho uříznutého na jedno použití. Takže jaké jsou varianty?




12. stromek Z kovu


13. stromek dřevěný Stromcheck


14. chvojí do recy vázy SRNA nebo recykl design



Vánoční ozdoby


Takových možností, nápadů, přírodních a recy materiálů… Skvělé je, že ozdobičky na stromeček vydrží roky – i ty z rozložitelných materiálů, dokud je nehodíte na kompost nebo do kamen. Nebo pokud je nepošlete dál jako ozdobu na dárku.


15. tradiční slaměné Tritica nebo S láskou k řemeslu


16. z pracího papíru wash-M-paper


17. dřevěné Polak, JAATY, Laskavosti, Pikle


18. tradiční skleněné Glassor


19. kovové My Little Art


20. macramé z recy bavlny Na větvi nebo Knottedgift


21. z kartónu (dětmi) orazítkované razítky Stampo, design21 nebo Lesní svět


Betlém


24. dřevěný Pikle nebo Walachia


bottom of page